Systém vysledovateľnosti
Vypracovanie systému vysledovateľnosti surovín a potravín pre potravinársku výrobu, sklady, obchody s potravinami a všetky prevádzky, ktoré sa nachádzajú v potravinovom reťazci.
Vypracovanie systému vysledovateľnosti surovín a potravín pre potravinársku výrobu, sklady, obchody s potravinami a všetky prevádzky, ktoré sa nachádzajú v potravinovom reťazci.
Systém vysledovateľnosti alebo smernica je plán sledovania produktov – dodávateľ/odberateľ „jeden krok vpred a jeden krok vzad od farmy až po stôl“. Spracovaný je pre prevádzky podľa požiadaviek legislatívy, úradov hygieny a samotných prevádzkovateľov, aby sa zabezpečilo vysledovanie produktov hlavne v prípade krízovej situácie a v prípade sťahovania produktov. Všetky produkty a suroviny musia byť vysledované v čo najkratšom čase (každá šarža, zložka produktu) až po prvotnú surovinu. Tento systém sa spracováva na mieru pre jednotlivú prevádzku.
Systém vysledovateľnosti možno vypracovať ako samostatnú smernicu alebo spolu s HACCP systémom a v kombinácii s ostatnou dokumentáciou ku dňu otvorenia prevádzky, pre každú prevádzku, kde sa akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami, ktoré sa uvádzajú na trh pre ďalšie spracovanie alebo koncového spotrebiteľa.
Spracovaný a implementovaný systém vysledovateľnosti musí mať každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami a uvádza ich na trh či už pre finálneho spotrebiteľa alebo ďalej do výroby ako surovinu alebo polotovar na ďalšie spracovanie.
Pokuty pre nevypracovaný, zle vypracovaný systém vysledovateľnosti sú uvedené v nariadení 152/1995 Z.z. zákon národnej rady Slovenskej republiky z 27. júna 1995 o potravinách a v znení ďalších predpisov. Orgán úradnej kontroly potravín uloží právnickej osobe alebo fyzickej osobe podnikateľovi pokutu od 100 eur do 500 000 eur. V prípade opakovaného porušenia legislatívy sa pokuta niekoľkonásobne navyšuje a môže dosiahnuť výšku až 5 000 000 eur.
Rozsah služieb a potreba vypracovania systému vysledovateľnosti závisí od typu prevádzky, zložitosti procesov, vyrábaných produktov na danej prevádzke, čo vychádza z legislatívnych požiadaviek požiadaviek dodávateľov alebo odberateľov a príslušného úradu hygieny.
Systém vysledovateľnosti vypracovávame pre všetky typy prevádzok bez ohľadu na veľkosť a zložitosť procesov alebo vyrábaných produktov, ktoré sa tu spracovávajú.
Systém vysledovateľnosti vieme vypracovať na diaľku alebo po stretnutí a obhliadnutí prevádzky.
Na základe informácií, ktorý od Vás vypýtame vieme spracovať program presne na mieru na Vašu prevádzku tak isto ako by bolo aj v prípade výjazdu. Výhodou spracovania na diaľku je to, že vieme dokumentáciu spracovať rýchlejšie a lacnejšie.
Samozrejme v prípade potreby alebo požiadavky z Vašej strany vieme prísť za Vami na dohodnuté miesto alebo priamo na prevádzku dohodnúť a prediskutovať všetky požiadavky a otázky poprípade na Vašu požiadavku urobiť vstupnú kontrolu alebo audit za poplatok, ktorí sa vopred stanoví.
Tento plán vieme spracovať do 2 týždňov. V nutných prípadoch samozrejme aj skôr.
Tento plán môže byť spracovaný samostatne ale taktiež býva prepojený z HACCP systémom, keďže v prípade testovania alebo reálnej situácie vysledovania ako i pri sťahovaní produktov z trhu prichádza k určovaniu v ktorom kroku HACCP systému mohlo prísť k nezhode.
Tento plán je určený pre všetky fyzické a právnické osoby, ktoré akýmkoľvek spôsobom manipulujú s potravinami bez ohľadu na veľkosť prevádzky a zložitosť procesov pri uvádzaní výrobkov na trh.
Kontaktovať nás môžete kedykoľvek cez pracovný týždeň, víkend či sviatok prostredníctvom emailu, telefonicky alebo kontaktného formulára na webovej stránke.
Kontaktujte nás
0940 512 300
alebo využite náš kontaktný formulár
Copyright © 2016 , tvorba web stránok by Onweb , správa web servera proLabs s. r. o.