Systém vysledovateľnosti
Vypracovanie systému vysledovateľnosti surovín a potravín pre potravinársku výrobu, sklady, obchody s potravinami a všetky prevádzky, ktoré sa nachádzajú v potravinovom reťazci.
Vypracovanie systému vysledovateľnosti surovín a potravín pre potravinársku výrobu, sklady, obchody s potravinami a všetky prevádzky, ktoré sa nachádzajú v potravinovom reťazci.
Systém sledovania potravín a vstupných surovín, jeden krok vpred a jeden krok vzad, v celom reťazci od prvovýrobcov až po koncového spotrebiteľa.
Každý prevádzkovateľ musí poznať pôvod a kvalitu svojich surovín, ktoré ďalej spracováva alebo predáva. Musí mať informácie ako o dodávateľoch, tak aj odberateľoch.
Systém vysledovateľnosti alebo smernica je plán sledovania produktov – dodávateľ/odberateľ „jeden krok vpred a jeden krok vzad, od farmy až po stôl“. Spracovaný je pre prevádzky podľa požiadaviek legislatívy, úradov hygieny a samotných prevádzkovateľov, aby sa zabezpečilo vysledovanie produktov, hlavne v prípade krízovej situácie a v prípade sťahovania produktov. Všetky produkty a suroviny musia byť vysledované v čo najkratšom čase (každá šarža, zložka produktu) až po prvotnú surovinu. Tento systém sa spracováva na mieru pre jednotlivú prevádzku.
Smernicu a systém je potrebné nastaviť hneď na začiatku, teda už od spustenia prevádzky.
Systém vysledovateľnosti možno vypracovať ako samostatnú smernicu alebo spolu s HACCP systémom v kombinácii s ostatnou dokumentáciou ku dňu otvorenia prevádzky, pre každú prevádzku, kde sa akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami, ktoré sa uvádzajú na trh pre ďalšie spracovanie alebo koncového spotrebiteľa.
Pri potravinárskej výrobe, skladoch, distribúcii potravín a všade tam, kde sa s potravinami manipuluje, by prevádzkovateľ mal mať okrem systému vysledovateľnosti spracované aj ďalšie nadväzujúce dokumenty, ktoré sú medzi sebou prepojené.
Systém, ktorý analyzuje nebezpečenstvá a určuje kritické kontrolné body na prevádzke v celom procese, ktoré je potrebné monitorovať a sledovať. Na základe preventívnych a nápravných opatrení zabezpečí, aby výsledný produkt bol bezpečný, ako zo zdravotného, tak aj kvalitatívneho hľadiska.
Je to dokument, ktorý popisuje celý proces prebiehajúci na prevádzke, od samotného začiatku, teda príjmu surovín až po expedíciu finálnych výrobkov odberateľovi/zákazníkovi, s ohľadom na všetky technologické procesy, vstupy, infraštruktúru a personál prevádzky.
Sú to výrobky, ktoré vznikajú vo výrobnom procese, hlavne v potravinárskych prevádzkach, keď v niektorých situáciách pri nedodržaní správnej výrobnej praxe alebo prostredníctvom iných faktorov prichádza k zlyhaniu a výsledkom je nezhodný výrobok, ktorý nemôže byť expedovaný.
Systém, ktorý popisuje typy meradiel, ktoré existujú, a ktoré sa na jednotlivých typoch prevádzky musia nachádzať. Stanovuje postup a spôsob merania jednotlivých parametrov na prevádzke stanovených legislatívou (teplota, vlhkosť, hmotnosť,…) a povinnosti evidencie.
Plán čistenia a dezinfekcie prevádzky, ktorý jasne určuje postupy čistenia a dezinfekcie všetkých častí prevádzky, frekvenciu a spôsob čistenia a dezinfekcie, ako aj postupy aplikovania jednotlivých čistiacich a dezinfekčných prípravkov, ktoré sa používajú.
Legislatívnou povinnosťou každého prevádzkovateľa je zabezpečenie vysledovateľnosti surovín a potravín, ktoré do prevádzky vstupujú a vystupujú.
Povinnosť vypracovania a aplikácie tohto systému vyžaduje zákon.
Spracovaný a implementovaný systém vysledovateľnosti musí mať každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami a uvádza ich na trh, či už pre finálneho spotrebiteľa alebo ďalej do výroby ako surovinu alebo polotovar na ďalšie spracovanie.
Riziko nespočíva len vo finančnej pokute, ale aj v tom, že v reálnom prípade ohrozenia bezpečnosti potravín je ťažké dohľadať rizikovú šaržu.
Pokuty pre nevypracovaný, zle vypracovaný systém vysledovateľnosti sú uvedené v nariadení 152/1995 Z.z. zákona národnej rady Slovenskej republiky z 27. júna 1995 o potravinách a v znení ďalších predpisov. Orgán úradnej kontroly potravín uloží právnickej osobe alebo fyzickej osobe podnikateľovi pokutu od 100 eur do 500 000 eur. V prípade opakovaného porušenia legislatívy sa pokuta niekoľkonásobne navyšuje a môže dosiahnuť výšku až 5 000 000 eur.
Rozsah a priebeh spracovania dokumentácie si určujeme na základe vstupných informácií.
Rozsah spracovania dokumentácie vyplýva z viacerých faktorov.
Rozsah služieb a potreba vypracovania systému vysledovateľnosti závisí od typu prevádzky, zložitosti procesov, či produktov vyrábaných na danej prevádzke, čo vychádza z legislatívnych požiadaviek, požiadaviek dodávateľov alebo odberateľov a príslušného úradu hygieny.
Pri vypracovaní systému vysledovateľnosti Vás zaujímajú viaceré témy.
Systém vysledovateľnosti vypracovávame pre všetky typy prevádzok, bez ohľadu na veľkosť a zložitosť procesov alebo vyrábaných produktov, ktoré sa tu spracovávajú.
Systém vysledovateľnosti vieme vypracovať na diaľku alebo po stretnutí a obhliadnutí prevádzky.
Na základe informácií, ktoré od Vás vypýtame, vieme spracovať program presne na mieru na Vašu prevádzku, a to tak isto, ako by to bolo aj v prípade výjazdu. Výhodou spracovania na diaľku je to, že dokumentáciu vieme spracovať rýchlejšie a lacnejšie.
Samozrejme, v prípade potreby alebo požiadavky z Vašej strany, vieme prísť za Vami na dohodnuté miesto alebo priamo na prevádzku, dohodnúť a prediskutovať všetky požiadavky a otázky, poprípade na Vašu požiadavku urobiť vstupnú kontrolu alebo audit za poplatok, ktorý sa vopred stanoví.
Tento plán vieme spracovať do 2 týždňov. V nutných prípadoch, samozrejme, aj skôr.
Tento plán môže byť spracovaný samostatne, ale taktiež býva prepojený s HACCP systémom, keďže v prípade testovania alebo reálnej situácie vysledovania, ako aj pri sťahovaní produktov z trhu, prichádza k určovaniu, v ktorom kroku HACCP systému mohlo prísť k nezhode.
Tento plán je určený pre všetky fyzické a právnické osoby, ktoré akýmkoľvek spôsobom manipulujú s potravinami, bez ohľadu na veľkosť prevádzky a zložitosť procesov pri uvádzaní výrobkov na trh.
Kontaktovať nás môžete kedykoľvek cez pracovný týždeň, víkend či sviatok prostredníctvom emailu, telefonicky alebo kontaktného formulára na webovej stránke.
This will close in 0 seconds