Správna výrobná prax a správna hygienická prax
Vypracovanie smernice správnej výrobnej praxe ako aj hygienickej praxe pre potravinársku výrobu, výrobu kozmetických produktov, ubytovacie zariadenia, sklady a obchody s potravinami.
Vypracovanie smernice správnej výrobnej praxe ako aj hygienickej praxe pre potravinársku výrobu, výrobu kozmetických produktov, ubytovacie zariadenia, sklady a obchody s potravinami.
Najdôležitejší na prevádzke je poriadok a stanovenie presných úloh a činností každého jedného zamestnanca tak, aby boli procesy správne nastavené a zdokumentované.
Úlohy a činnosti na prevádzke majú byť jasne stanovené, aby sa dodržali všetky procesné požiadavky.
Správna výrobná prax je popis činností a procesov na prevádzke, ktoré sa vykonávajú od samotného príjmu na vstupe do prevádzky až po výdaj pokrmu alebo expedíciu hotového produktu. Je prepojený so správnou hygienickou praxou, čo je sanitačný plán, tj. program sanitácie, dezinfekcie prevádzky, osobnej hygieny zamestnancov, podľa požiadaviek legislatívy, úradov hygieny a samotných prevádzkovateľov, aby sa zabezpečilo vhodné a bezpečné prostredie pre prípravu potravín, pokrmov a potravinárskych produktov, ktoré sú bezpečné na konzumáciu a neobsahujú žiadne nečistoty, kontaminanty ani škodlivé mikroorganizmy. Tento systém sa spracováva na mieru pre jednotlivú prevádzku podľa typu prevádzky, procesov a činností, ktoré sa na prevádzke vykonávajú, ako i technologických zariadení, ktoré daná prevádzka obsahuje, pomocných prístrojov, náradia, personálu prevádzky a ďalších faktorov, ktoré na to vplývajú. Plán obsahuje všetky náležitosti, pokyny, usmernenia a prípravky, ktoré sa aplikujú na prevádzke.
Správna výrobná prax je zastrešujúcim dokumentom ostatných smerníc ako HACCP a sanitačný plán.
Správna výrobná prax (ako aj správna hygienická prax) musí byť vypracovaná a implementovaná samostatne alebo spolu s HACCP systémom ku dňu otvorenia prevádzky, všade tam, kde sa akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami.
Aby ste kompletne splnili Vaše legislatívne povinnosti, okrem správnej výrobnej a hygienickej praxe budete na prevádzku potrebovať aj ďalšie dokumenty.
Systém, ktorý analyzuje nebezpečenstvá a určuje kritické kontrolné body na prevádzke v celom procese, ktoré je potrebné monitorovať a sledovať. Na základe preventívnych a nápravných opatrení zabezpečí, aby výsledný produkt bol bezpečný, ako zo zdravotného, tak aj kvalitatívneho hľadiska.
Systém vysledovateľnosti je dokument, ktorý stanovuje spôsob sledovania potravín alebo látok, ktoré sú určené na pridávanie do potravín vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie, teda v celom potravinovom reťazci, od farmy až po stôl.
Sú to výrobky, ktoré vznikajú vo výrobnom procese, hlavne v potravinárskych prevádzkach, keď v niektorých situáciách pri nedodržaní správnej výrobnej praxe alebo prostredníctvom iných faktorov prichádza k zlyhaniu a výsledkom je nezhodný výrobok, ktorý nemôže byť expedovaný.
Systém, ktorý popisuje typy meradiel, ktoré existujú, a ktoré sa na jednotlivých typoch prevádzky musia nachádzať. Stanovuje postup a spôsob merania jednotlivých parametrov na prevádzke stanovených legislatívou (teplota, vlhkosť, hmotnosť,…) a povinnosti evidencie.
Plán čistenia a dezinfekcie prevádzky, ktorý jasne určuje postupy čistenia a dezinfekcie všetkých častí prevádzky, frekvenciu a spôsob čistenia a dezinfekcie, ako aj postupy aplikovania jednotlivých čistiacich a dezinfekčných prípravkov, ktoré sa používajú.
Chýbajúca dokumentácia, prípadne zle vypracovaná dokumentácia = riziko finančnej pokuty alebo dočasné zatvorenie prevádzky.
Nevyhnutnosť spracovania a aplikácie tejto dokumentácie určuje priamo legislatíva.
Spracovanú a implementovanú správnu výrobnú prax musí mať na prevádzke každý jednotlivec, podnikateľ, živnostník alebo väčšia či menšia prevádzka, ktorá akýmkoľvek spôsobom manipuluje s výrobkami potravinárskeho charakteru. Tieto smernice priamo nadväzujú a úzko súvisia s HACCP plánom.
V prípade obchádzania zákonov, príslušný štátny orgán môže prevádzkovateľovi udeliť pokutu.
Pokuty pre nevypracovanú, zle vypracovanú správnu výrobnú a hygienickú prax sú uvedené v nariadení 152/1995 Z.z. zákon národnej rady Slovenskej republiky z 27. júna 1995 o potravinách a v znení ďalších predpisov. Orgán úradnej kontroly potravín uloží právnickej osobe alebo fyzickej osobe podnikateľovi pokutu od 100 eur do 500 000 eur. V prípade opakovaného porušenia legislatívy sa pokuta niekoľkonásobne navyšuje a môže dosiahnuť výšku až 5 000 000 eur.
Rozsah dokumentu je závislý od typu, veľkosti prevádzky a náročnosti prebiehajúcich procesov.
Rozsah správnej výrobnej a hygienickej praxe je variabilný a závisí od viacerých faktorov.
Rozsah služieb a potreba vypracovania plánu správnej výrobnej praxe (v skratke GMP – správna výrobná prax a GHP – správna hygienická prax) závisí od typu prevádzky a zložitosti procesov na danej prevádzke, čo vychádza z legislatívy, požiadaviek zákazníka a hygieny.
Otázky, ktoré Vás najčastejšie zaujímajú.
Tieto smernice vypracovávame pre všetky typy potravinárskych, gastro a iných prevádzok, bez ohľadu na veľkosť a zložitosť procesov, ktoré sa na prevádzke vykonávajú.
Uvedené smernice vieme bez problémov urobiť aj na diaľku. Na základe údajov, ktoré od Vás vypýtame, vieme spracovať program presne na mieru na Vašu prevádzku, rovnako ako aj v prípade výjazdu. Výhodou spracovania na diaľku je to, že dokumentáciu vieme spracovať rýchlejšie a lacnejšie.
Samozrejme, v prípade potreby alebo požiadavky z Vašej strany, vieme prísť za Vami na dohodnuté miesto alebo priamo na prevádzku, dohodnúť a prediskutovať všetky požiadavky a otázky, poprípade na Vašu požiadavku urobiť vstupnú kontrolu alebo audit za poplatok, ktorý sa vopred stanoví.
Vypracovanie dokumentu správna výrobná prax trvá maximálne 10 dní a smernice správnej hygienickej praxe približne 1 týždeň.
Správna výrobná prax alebo správna hygienická prax môže byť spracovaná samostatne, ale samozrejme, často krát býva prepojená s HACCP systémom, keďže protokol HACCP je založený nielen na preventívnych, ale aj nápravných opatreniach, kde sa dohliada na čistotu a dezinfekciu pri všetkých krokoch, ako i v jednotlivých bodoch, a taktiež na dodržanie receptúr, pokynov, usmernení…
Zásady správnej výrobnej praxe sú určené pre všetky prevádzky, kde sa akokoľvek manipuluje s výrobkami potravinárskeho charakteru, bez ohľadu na typ potravinárskej alebo gastronomickej prevádzky.
Na kontaktovanie môžete využiť email, kontaktný formulár na webovej stránke alebo sa s nami môžete spojiť aj telefonicky kedykoľvek cez pracovný týždeň, víkend či sviatok.
This will close in 0 seconds