Pôdorys prevádzky – vypracovanie a revízia
Pôdorys prevádzky – vypracovanie a revízia dokumentácie pre gastronomické prevádzky, potravinársku výrobu, ubytovacie zariadenia, sklady a obchody s potravinami.
Pôdorys prevádzky – vypracovanie a revízia dokumentácie pre gastronomické prevádzky, potravinársku výrobu, ubytovacie zariadenia, sklady a obchody s potravinami.
Prevádzky v segmente HORECA alebo potravinárskej výroby bývajú členité a prebiehajú tu rôzne procesy, kedy musí byť zrozumiteľné celkové rozmiestnenie prevádzky, vybavenie, pohyby a oddelenie častí na dodržanie hygienických predpisov.
Pri auditoch vie podstatne uľahčiť a zrýchliť kontrolu prevádzky.
Je to dokument – grafické vyobrazenie alebo pôdorys prevádzky, ktorý zobrazuje aktuálny stav na prevádzke spolu so všetkým technologickým vybavením a pohybmi, ktoré na prevádzke vznikajú (zamestnanci, zákazníci, jednotlivé suroviny, odpady, finálne produkty, alergény, zdroje pitnej vody…) na zjednodušenie a lepšie usmernenie jednotlivých tokov, ako i rozdelenie čistej a nečistej časti prevádzky, jednotlivých úsekov a rozdelení.
Pre spracovateľa dokumentácie HACCP je podstatné, aby dobre poznal prevádzku.
Pôdorys prevádzky je potrebné vypracovať ako jednotlivý dokument alebo spolu s HACCP systémom ku dňu otvorenia prevádzky, tam kde sa uplatňuje táto smernica a podporná dokumentácia.
Samotný nedostatok tohto dokumentu môže sťažiť orientáciu pri kontrole a predĺžiť prácu audítorov.
Dokument je jednou zo súčastí vyžadovanej dokumentácie pri kontrolách.
Spracovaný a prepojený pôdorys prevádzky s HCCP a podpornou dokumentáciou musí mať každý prevádzkovateľ, ktorý daný systém uplatňuje. Pôdorys prevádzky so všetkými označeniami slúži na určenie jednotlivých tokov podľa legislatívy, ako i ľahšiu orientáciu a vymedzenie určitých úsekov, zdrojov pitnej vody, lapačov hmyzu…
Kompletná dokumentácia znižuje riziko udelenia pokuty a sankcie.
Pokuty v tomto prípade nadväzujú na absenciu, zlé vypracovanie alebo neaplikovanie HACCP a podpornej dokumentácie a určujú ich príslušné úrady hygieny na základe právnych predpisov.
Rozsah a komplikovanosť spracovania dokumentu úzko súvisí s veľkosťou prevádzky.
Každý pôdorys prevádzky musí spĺňať rovnaké náležitosti.
Potreba vypracovania pôdorysu prevádzky vychádza z požiadaviek samotného zákazníka, kontrolných orgánov, legislatívy, ale aj typu prevádzky a procesov, ktoré sa na prevádzke vykonávajú.
Niektoré otázky k dokumentácii, ktoré Vás najviac zaujímajú.
Pôdorys prevádzky vypracovávame aj pre malé prevádzky, bez ohľadu na typ a činnosti, ktoré vykonáva.
Pôdorys prevádzky so všetkými náležitosťami vieme spracovať aj na diaľku, na základe informácií, ktoré od Vás získame. Takto vieme spracovať program presne na mieru na Vašu prevádzku, ako aj v prípade osobného stretnutia. Výhodou spracovania na diaľku je to, že vieme dokumentáciu spracovať rýchlejšie a lacnejšie.
Pôdorys prevádzky vieme spracovať do niekoľkých dní, podľa dohody a zložitosti požiadavky.
Tento plán môže byť spracovaný samostatne, ale samozrejme, častokrát býva prepojený s HACCP systémom, a slúži na zjednodušenie a vyobrazenie jednotlivých zariadení, miestností a tokov na prevádzke, aby sa predišlo kontaminácii čistej a nečistej časti prevádzky, alergénov…
Tento plán je určený pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a všetky prevádzky, kde sa manipuluje s potravinami a surovinami potravinového charakteru.
Kontaktovať nás môžete kedykoľvek cez pracovný týždeň, víkend či sviatok prostredníctvom emailu, telefonicky alebo kontaktného formulára na webovej stránke.
This will close in 0 seconds