Metrologický poriadok
Vypracovanie metrologického poriadku pre gastro prevádzky, potravinársku výrobu, obchody, sklady a všetky prevádzky, kde sa manipuluje s potravinami.
Vypracovanie metrologického poriadku pre gastro prevádzky, potravinársku výrobu, obchody, sklady a všetky prevádzky, kde sa manipuluje s potravinami.
Plán merania rôznych veličín na prevádzke, od ktorých môže alebo priamo závisí aj bezpečnosť a kvalita výsledného produktu pre zákazníka.
Každá prevádzka, a to podľa rozsahu činností, musí na prevádzke sledovať jednotlivé parametre, ako teplotu, vlhkosť, hmotnosť, čas, …
Metrologický program alebo metrologický poriadok je smernica pre plán merania alebo sledovania jednotlivých parametrov na prevádzke, aby boli dodržané správne postupy pre prácu s meradlami. Správna manipulácia s meradlami je dôležitá na výrobu a spracovanie potravín, kde sa merajú jednotlivé parametre v kritických kontrolných bodoch v rámci HACCP systému. Tento systém sa spracováva na mieru pre jednotlivú prevádzku podľa typu prevádzky, procesov a činností, ktoré sa na prevádzke vykonávajú. Metrologický program ovplyvňujú zariadenia, procesy a meracie prístroje nachádzajúce sa na prevádzke. Plán obsahuje všetky potrebné postupy pre manipuláciu a udržiavanie meradiel.
Ako väčšina základných dokumentov, aj plán metrológie je nutné mať spracovaný hneď na začiatku.
Metrologický plán alebo metrologický poriadok je potrebné mať vypracovaný, schválený a implementovaný pred otvorením prevádzky spolu s HACCP systémom a podpornou dokumentáciou podľa platnej legislatívy.
Metrologický program je jedným zo základných dokumentov každej prevádzky, ale okrem neho sú povinné aj ďalšie smernice, ktoré sú navzájom prepojené.
Systém, ktorý analyzuje nebezpečenstvá a určuje kritické kontrolné body na prevádzke v celom procese, ktoré je potrebné monitorovať a sledovať. Na základe preventívnych a nápravných opatrení zabezpečí, aby výsledný produkt bol bezpečný, ako zo zdravotného, tak aj kvalitatívneho hľadiska.
Plán čistenia a dezinfekcie prevádzky, ktorý jasne určuje postupy čistenia a dezinfekcie všetkých častí prevádzky, frekvenciu a spôsob čistenia a dezinfekcie, ako aj postupy aplikovania jednotlivých čistiacich a dezinfekčných prípravkov, ktoré sa používajú.
Stručný dokument, ktorý popisuje základné činnosti a vymedzenia prevádzkovateľa, identifikuje prevádzku a prevádzkovateľa, procesy a chod prevádzky, typ prevádzky a je jeden zo základných dokumentov vyžadovaných pri otvorení prevádzky.
Na rozdiel od prevádzok z HORECA segmentu, potravinárske prevádzky potrebujú aj ďalšie dokumenty, ktoré sú navzájom priamo prepojené.
Je to dokument, ktorý popisuje celý proces prebiehajúci na prevádzke, od samotného začiatku, teda príjmu surovín až po expedíciu finálnych výrobkov odberateľovi/zákazníkovi, s ohľadom na všetky technologické procesy, vstupy, infraštruktúru a personál prevádzky.
Systém vysledovateľnosti je dokument, ktorý stanovuje spôsob sledovania potravín alebo látok, ktoré sú určené na pridávanie do potravín vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie, teda v celom potravinovom reťazci, od farmy až po stôl.
Sú to výrobky, ktoré vznikajú vo výrobnom procese, hlavne v potravinárskych prevádzkach, keď v niektorých situáciách pri nedodržaní správnej výrobnej praxe alebo prostredníctvom iných faktorov prichádza k zlyhaniu a výsledkom je nezhodný výrobok, ktorý nemôže byť expedovaný.
Pokiaľ ide o jeden zo základných dokumentov na prevádzke, je na jeho spracovanie a aplikáciu kladený väčší dôraz.
Prevádzkovateľ je povinný merať niektoré parametre na prevádzke.
Spracovaný, schválený a aplikovaný metrologický plán alebo metrologický poriadok musí mať každý prevádzkovateľ alebo osoba, ktorá akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami (monitorovanie teploty, vlhkosti, navažovanie, rôzne iné merania…). Metrologický plán priamo nadväzuje a úzko súvisí s HACCP systémom a dokumentáciou pre podniky rôzneho typu.
Kontrola úradníkov sa častokrát zameriava na prítomnosť dokumentácie a ich aplikáciu.
Pokuty pre nevypracovaný, zle vypracovaný plán sú uvedené v nariadení 152/1995 Z.z. zákona národnej rady Slovenskej republiky z 27. júna 1995 o potravinách a v znení ďalších predpisov.
Orgán úradnej kontroly potravín uloží právnickej osobe alebo fyzickej osobe podnikateľovi pokutu od 100 eur do 500 000 eur.
V prípade opakovaného porušenia legislatívy sa pokuta niekoľkonásobne navyšuje a môže dosiahnuť výšku až 5 000 000 eur.
Pri tomto type dokumentu je rozsah pri viacerých typoch prevádzok podobný.
Pri komplikovanejších prevádzkach je dokument o niečo rozsiahlejší.
Rozsah služieb a potreba vypracovania metrologického poriadku závisí od typu prevádzky, zložitosti procesov na danej prevádzke, zariadení a technológie, ktorá sa na prevádzke nachádza, čo vychádza buď z legislatívnych požiadaviek EÚ a SR, požiadaviek zákazníka alebo príslušných úradov hygieny v rámci SR.
Najčastejšie sa pýtate podobné typy otázok, ale radi Vám odpovieme aj na iné Vaše dotazy.
Metrologický poriadok vypracovávame pre všetky typy prevádzok, v ktorých je túto smernicu nutné vypracovať a implementovať, bez ohľadu na veľkosť a zložitosť procesov, alebo typu zariadení a technológie, ktoré sa na prevádzke nachádzajú.
Tento dokument vieme vypracovať aj na diaľku. Na základe informácií, ktoré od Vás vypýtame, vieme spracovať program presne na mieru na Vašu prevádzku rovnako, ako by to bolo aj v prípade výjazdu. Výhodou spracovania na diaľku je to, že dokumentáciu vieme pre Vás spracovať rýchlejšie a ekonomickejšie.
V prípade, že by ste predsa len mali záujem osobne sa stretnúť a prediskutovať všetky náležitosti a otázky, nemáme s tým problém. Dohodneme výjazd za poplatok, ktorý sa vopred stanoví.
Tento plán vieme spracovať do niekoľkých dní, maximálne však do 1 týždňa.
Tento plán môže byť spracovaný samostatne, ale samozrejme, častokrát býva prepojený s HACCP systémom, keďže HACCP systém je založený na preventívnych, ale aj nápravných opatreniach a kritických kontrolných bodoch, v ktorých sú stanovené limity, ktoré je potrebné monitorovať, buď vizuálne alebo merať jednotlivými prístrojmi v rámci metrológie.
Tento plán je určený pre všetky prevádzky, ktorých náplňou je výroba, spracovanie alebo manipulácia s potravinami.
Kontaktovať nás môžete ktorýkoľvek deň cez pracovný týždeň alebo víkend, či sviatok buď emailom, telefonicky alebo cez kontaktný formulár na webovej stránke.
This will close in 0 seconds